[...] pod uwagę, iż większość z nas prędzej czy później może spotkać choroba nowotworowa (po prostu związana z wiekiem i dłuższą ekspozycją na szkodliwe czynniki), tego rodzaju badania są cenne, aby wiedzieć, co robić w przyszłości. Celem tego badania była ocena korzyści z suplementacji izolatem białka serwatkowego (WPI) w połączeniu z poradnictwem [...]
[...] rolę w wyjaśnieniu etiologii szkorbutu. Wśród osobistości w historii choroby na uwagę zasługują James Lind i Albert Szent-Györgyi, pierwszy za przeprowadzenie pierwszego badania klinicznego polegającego na leczeniu szkorbutu sokiem z cytryny i pomarańczy, drugi za odkrycie i identyfikację witaminy C. Kwas askorbinowy ma dziesiątki [...]
[...] zasugerowali, iż połączenie żurawiny, Lactobacillus rhamnosus i witaminy C może przynieść korzyści kliniczne ze względu na ich działanie addytywne lub synergiczne. Do badania włączono 42 kolejne kobiety z nawracającymi infekcjami dróg moczowych. Panie były leczone: dawką 120 mg żurawiny (minimalna zawartość proantocyjanidyny: 32 mg) 1 [...]
[...] r. ma dotyczyć 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. Jednak w nowych badaniach stwierdzono, iż liczba diabetyków wzrasta drastycznie nawet w grupie wiekowej 20-30 lat, co nie jest żadnym przypadkiem, tylko wynika z lekceważenia zdrowia przez [...]
[...] associated with ashwagandha (Withania somnifera) supplementation: a case report https://link.springer.com/article/10.1007/s13530-022-00122-z https://diag.pl/sklep/badania/kortyzol-test-stymulacji-synactenem/ K. Chandrasekhar, Jyoti Kapoor, and Sridhar Anishetty „A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety [...]
[...] i odpowiednika 2 dla mężczyzn. 1 standardowy drink = 14 g czystego etanolu. Jest to mniej więcej 1 małe (330 ml) 5% piwo, 140 ml wina (12%) lub ~ 40 g wódki. Niestety nowsze badania opublikowane na łamach prestiżowego „The Lancet” nie pozostawiają złudzeń. Uzyskano dane dotyczące spożycia alkoholu i zgonów związanych z nadużywaniem [...]
[...] anaboliczną po spożyciu wzbogaconej w DHA diety przez 34 dni u rosnących świń. A u ludzi? W zależności od badanej grupy i warunków osiągano różne rezultaty. W niektórych badaniach suplementacja omega-3 nie miała wpływu na hipertrofię, z kolei w innych zwiększała od 1 do 4% przyrost suchej masy ciała (mięśnie). Niektóre badania trwały zbyt [...]
[...] SAA powinni wiedzieć, iż nandrolone wywołuje poważne zaburzenia funkcjonowania osi HPTA i ma też wpływ np. na jądra i płodność. Ochronne działanie karczocha Głównym celem badania Emana Taha Mohammeda i wsp. była ocena możliwego ochronnego wpływu wyciągu z liści Cynara scolymus (CLE) na zaburzenia jąder wywołane przez ND u szczurów. Użyto pięć [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
[...] do utrzymania zdrowia kości. Sól wpływa na utratę wapnia oraz fosforanów, więc jest to kolejny argument, by maksymalnie ograniczyć podaż chlorku sodu w diecie. Referencje, badania: Sonia Kaniuka-Jakubowska „Onkogeniczna osteomalacja czyli hipofosfatemia, bóle kostne i złamania patologiczne” http://www.phmd.pl/api/files/view/28931.pdf Jelmer K [...]
[...] szczytowej i średniej, a także wskaźnika zmęczenia zawodników taekwondo. Największą poprawę obserwowano w kategorii wzrostu średniej mocy zawodników. Bibliografia - link do badania: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00407-7 Sarshin, A., Fallahi, V., Forbes, S.C. et al. Short-term co-ingestion of creatine and sodium [...]
[...] się wątpliwości? Jest to "pozostałość" po pierwszych latach stosowania kreatyny, gdzie wstępne wyniki badań pokazywały możliwy niekorzystny wpływ kofeiny na suplementację kreatyną. Ten mit, w kolejnych badaniach, został już dawno obalony. Najlepszym tego przykładem, jest większość przedtreningówek, które zawierają zarówno kofeinę, jak i kreatynę.
[...] tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez tłuszczów, dostarczano 180 kcal na kg masy ciała [...]
[...] z wiekiem wskaźniki zachorowalności i umieralności z powodu choroby wieńcowej (CHD) są wyższe u mężczyzn niż u kobiet. Testosteron i estrogen to główne hormony płciowe, a badania wykazały, że odgrywają one ważną rolę w zdrowiu i chorobie sercowo-naczyniowej. Badanie W jednym z badań zmierzono stężenie testosteronu i estrogenów u u 102 mężczyzn [...]
[...] szkodliwość białka serwatkowego dla wątroby czy nerek, jeśli ktoś nie przekracza zwyczajnego dawkowania podobnego produktu. Niemniej nawet gruba przesada w podaży białka w badaniach nie odbiła się negatywnie na nerkach kulturystów (dostarczali nawet ponad 4 g protein na kg masy ciała). Referencje, badania, źródła naukowe: Birsen Bulut Solak [...]
[...] – do picia w trakcie wysiłku, żele węglowodanowe itd.) Z cytowanego eksperymentu wynika, iż nawet w trakcie krótkiej pracy możliwe są znaczne straty glikogenu. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Mona Esbjörnsson-Liljedahl i in. Metabolic response in type I and type II muscle fibers during a 30-s cycle sprint in men and women [...]
[...] g glukozy i 10 g fruktozy) lub specjalnie przystosowanych dla sportowców żeli, maltodekstryn w roztworze (carbo, vitargo, vextrago itd.) na każdą godzinę pracy. W niektórych badaniach naukowych sugerowano, że aminokwasy mają wpływ na układ nerwowy i mogą modulować odczuwanie zmęczenia przez sportowców. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby łączyć [...]
[...] pośrednia została wykorzystana do oceny spoczynkowego zużycia energii (REE) oraz wizualnej skali analogowej do oceny sytości. Do oceny spożycia pokarmu w ciągu dnia badania wykorzystano zapisy pokarmowe. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny a badani dodatkowo trenowali. Wyniki Zielona herbata [...]
[...] zbyt małą podażą warzyw i owoców? A co mówią analizy naukowe? Przyjrzyjmy się jednak ustaleniom naukowców dotyczącym opodatkowania napojów słodzonych. Wzięto pod uwagę 62 badania dotyczące napojów słodzonych. Wyniki Popyt na napoje słodzone był bardzo wrażliwy na wzrost cen spowodowany podatkami, czyli cechował się mniejszą elastycznością. [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]